Veilig in de horeca met een BHV’er

In de horeca is er veel hectiek, dit kan ervoor zorgen dat er onveilige situaties ontstaan. Een BHV’er kan hier het verschil maken. Op het moment dat iemand een BHV-cursus heeft gehad is er altijd iemand die weet wat hij/zij moet doen. Daardoor ontstaat er geen paniek bij de mensen die niet weten wat ze moeten doen. Laat om die reden je personeel een BHV-cursus horeca doen.

Je bent verplicht om een BHV’er aanwezig te hebben

Naast dat het een stuk veiliger is ben je ook verplicht om tijdens openingstijden ten minste één BHV’er aanwezig te hebben. Dit is vastgesteld in de Arbowet. De BHV’ers moeten elk jaar bijscholing krijgen. Doe je dit niet dan kun je een boete krijgen.

Wat doet een bedrijfshulpverlener?

Een BHV’er is dus verplicht, maar wat doet zo’n iemand eigenlijk? Deze persoon grijpt in op het moment dat er brand in het gebouw is of als er iemand onwel geworden is. Daarnaast zorgt de BHV’er dat de andere werknemers op de hoogte zijn van vluchtroutes en organiseert ontruimingsoefeningen. Houd er wel rekening mee dat een bedrijfshulpverlener geen professionele hulpverlener is. Hij/zij mag zichzelf dus niet in gevaar brengen bij het helpen van collega’s

BHV-cursus horeca

Tijdens de cursus leert een BHV’er alles over brand, het alarmeren van hulpdiensten en ontruiming. Daarnaast komt een spoedeisende hulp training aanbod. Het kan ook zijn dat er specifieke calamiteiten kunnen voorkomen bij jouw horecaonderneming. Denk bijvoorbeeld aan brandwonden als er veel met ovens gewerkt wordt. Tijdens een cursus wordt er ook tijd genomen voor dat soort dingen. Heeft je personeel al een BHV-cursus gedaan? Dan kun je jaarlijks een opfriscursus doen. Op die manier weet je personeel altijd wat ze moeten doen en kunnen klanten veilig naar jouw horecaonderneming.